Saturday, May 21, 2011

Pesanan untuk kekasih

Malam ini mengajar aku suatu yang aku rasa aku patut berfikir dulu sebelum aku mengeluarkan apa-apa kenyataan.Kadang-kadang bila kita mengeluarkan apa-apa kenyataan tanpa kita sedar sebenarnya kita dah menguriskan perasaan orang tu.Moralnya

"be aware with your words"
Pesanan untuk kekasih :

  • plezeeeee dont misunderstand me.
  • i knoe my mouth like the !@#!$%$$%
  • i admit dis is my fault....im sorry for that
  • but plezeeeeeeeeeeeeeeeeee dont accused me...im really down!
  • next time i promise u dis is never happen again n again
  • but could u plezeeeeeeeeeeeeeeee to forgive me??????????????
http://www.emocutez.com


p/s ~~~~ cayang i labiu http://www.emocutez.com



Kisah Kejayaan Mendietkan Diri

Holaaaaaaaaaa http://www.emocutez.com
So macam mana korang dah baca post diet aku sebelum nie??
Apa tak baca lagi??? better korang baca kalau tak mesti rugi.

Post kali nie aku nak cerita kisah kejayaan diet Atkins yang mana kakak aku sendiri telah amalkan diet nie 100%.So bagi nak bakar semangat korang yang ada impian nak berdiet macam aku nie (kononnye aku diet la sgt huhuhu) aku sharekan beberapa pic yang culik dari fesbuk kakak aku sendiri heheheh sbb aku tak simpan pic latest dia....

Tapi sebelum tuh aku sharekan sedikit info kakak aku before dia proceed dengan diet Atkisn nie.

~~~~ berat dianggarkan sebelum diet antara 75kg ke 80kg~~~

~~~Pernah bermati-matian mendietkan diri dgn diet yang tak sihat akhirnya dapat penat dan lapo jek~~~~

~~~ Cuba menguruskan diri selepas sudah tidak aktif bermain bola(agaknye) waktu sekolah dulu aktif suka so badan maintain lah slim.Jangka masa yang begitu panjang~~~

~~~~Cuma mengambil masa lebih kurang 3 bulan untuk kurus sehingga mencapai berat 60kg.Kehilangan berat dalam 10 ke 20kg~~~

~~~diet dan juga senaman tu penting okeh~~~~

~~~Jom usha gambar sebelum dan selepas~~~ http://www.emocutez.com


SEBELUM



SELEPAS


0/

p/s : kakak aku ajak aku diet sekali tp aku xde keazaman yang tinggi mane taknye tgk makanan jek terliur sokmo.Sekarang aku dah jeles gile tgk dier slim http://www.emocutez.com

JOM DIET!!

Hai...minggu ni aku nak share cara diet yang selamat untuk siapa-siapa yang rasa dia perlukan diet yang sihat.Aku ambil cara diet ni daripada kakak aku yang dah selamat pun dengan diet Atkins ni.Korang boleh baca dan try okeeehhhh.Selamat mencuba!!!

Atkins Nutritional Approach / Atkins Diet

Peringatan: Pregnant ladies dan wanita yang sedang menyusu baby tidak digalakkan mengamalkan Atkins Diet!!! Consult doctor anda sebelum mengamalkan diet ini...!

Atkins Diet ialah sejenis corak pemakanan yang diperkenalkan oleh Dr. Robert C. Atkins bagi membantu seseorang individu untuk mengurangkan berat badan melalui konsep pembakaran karbohidrat (carbohydrate) dan lemak di dalam badan.
Dengan mengurangkan dan menghadkan makanan berkarbohidrat seperti nasi, mi, kentang dan gula, badan akan mula membakar lemak sebagai bahanapi. Ini bereti berat badan anda akan mula menyusut.
Dr Atkins mula mengembangkan idea ?karbohidrat rendah dalam pemakanan? semenjak tahun 1970an lagi tapi kurang mendapat sambutan. Pada masa itu ramai rakyat Amerika telah mengikuti ?low-fat diet? atau diet rendah lemak.
Melalui ?low-fat? diet, ada yang tidak berjaya mengurangkan lemak badan kerana walaupun mereka menghadkan makanan berlemak, mereka masih mengambil makanan berkarbohidrat dan bergula, seperti meminum lebih banyak jus, memakan roti dan kentang berlebihan. Yang berjaya menurunkan berat badan pula selalunya akan kembali ke berat badan asal dalam masa 1-2 tahun kerana kebanyakkan diet yang diperkenalan menyebabkan mereka sentiasa terasa lapar dan tak mampu mengikut teknik low-fat diet itu buat masa yang lama.
Dr Atkin telah membuat kajian mengenai ?low carbohydrate diet? dan mendapati yang mereka yang mengamalkan pemakanang kurang dalam karbohidrat tetapi tinggi dengan protein mampu menghilangkan berat badan yang berlebihan dan kekal dalam keadaan langsing seumur hidup.
Atkins Nutritional Approach (ANA) dibahagikan kepada 4 peringkat utama yang perlu diikuti dengan penuh berdisiplin dan dedikasi jika anda ingin mencapai tubuh langsing impian anda. 4 peringkatnya ialah:

1. Induction (permulaan dan pengenalan) ? 2 minggu atau lebih, mengikut keadaan dan berat badan.
2. Ongoing Weight Loss (penyusutan berat berterusan)
3. Pre-maintenance
4. Lifetime Maintenance

Induction ialah peringkat terpenting sekali dalam Atkins Diet kerana ia adalah tapak permulaan kepada corak pemakanan yang berbeza daripada apa yang pernah anda lalui selama ini. Induction sebaik-baiknya dilakukan selama 2 minggu (paling kurang) dan boleh diteruskan selama 6 bulan sehingga 2 tahun, mengikut keadaan kesihatan dan berat badan anda. Yang pasti, lagi berat badan anda atau lagi susah untuk anda menghilangkan berat badan (atau kedua-duanya sekali), lagi lama anda patut berada pada tahap Induction.

Semasa 2 Minggu Induction:

1.) Elakkan NASI, MI, MIHUN, LAKSA, LAKSANG, SPAGETTI, FETTUCINI, VERMICELLI, KUEW TIAU dan yang sebangsa dengannya.

2.) Elakkan Roti, roti berserat, roti bun, rotiBoy, roti canai, roti jala, roti bakar, roti pastries dan apa2 yang sebangsa dengannya.

3.) Elakkan Gula - gula pasir, gula melaka, gula merah, madu, gula-gula dan apa-apa yang bergula tinggi.

4.) Elakkan Buah-buahan (lepas 2 minggu baru makan berpada-pada).

5.) Elakkan minuman bergula, jus buah-buahan, air bergas (coke, pepsi, 100plus, etc), kurangkan pengambilan kopi!

6.) Elakkan snek seperti Twisties, biskut manis, nachos, popcorn, jeruk manis.

7.) Elakkan segala bentuk kacang untuk 2 minggu. Tak kira kacang biasa, gajus, kuah kacang, dhal...

8.) Elakkan makanan berproses seperti kentang goreng, bebola ikan, bebola sotong.

9.) Elakkan makanan bertepung seperti kek, biskut, kuih-muih.

********************************************************

Boleh Makan:

1.) Ayam - panggang, steam, bakar, sup, satay, digoreng tanpa tepung.

2.) Semua ikan - sama macam ayam, boleh grill, steam, goreng tanpa tepung. Tak kira ikan salmon, pari, tenggiri, terubok, ikan bilis...

3.) Semua daging - rusa, lembu, kambing - buat steak, satay grill, sup ekor, daging bakar, disalai... asalkan halal.

4.) Udang - bakar, tomyam, goreng dgn cili boh, etc. Elakkan sotong coz karbohidrat tinggi.

5.) Sayur, terutamanya sayur hijau. Kurangkan lobak merah, elakkan kentang. Lagi hijau, lagi bagus, macam sawi, bayam, salad, timun...

6.) Keju jenis cheddar, mozarella, parmesan. Limit kepada 2-3 keping sehari.

7.) Air kosong, air mineral -minum 8 gelas atau lebih sehari untuk elakkan sembelit.

8.) Nak makan burger? Buang roti bun atas dan bawah, makan daging burger dengan sayur dan mayonis kat dalam je...

9.) Pizza? Makan topping kat atas je, roti kat bawah tu kasi orang yang tak perlu diet...

10.) Makan supplement dan vitamin seperti spirullina dan multi-vitamins untuk menambahkan lagi tenaga dan kuatkan daya ketahanan badan.


Jangan lupa makan sarapan, tengahari dan makan malam. Makan malam sebelum jam 9 malam. Jangan ponteng makan!

Contoh sarapan / Breakfast
1.) Telur rebus - 1 biji - (0.6 grams carb)
2.) Chicken slice - 2-3 keping - (0.0 grams carb)
3.) Air suam - 1-2 glass - (0 gram carb)
4.) Keju - 2 keping - (1 gram carb)

Makan Tengahari / Malam
1.) Ikan panggang - 1-2 keping - (0 gram Carb)
2.) Sup Ayam - 1 mangkuk - (0.5 - 1 gram Carb)
3.) Ayam goreng - 1-2 ketul - (0.5 - 1 gram Carb)
4.) Sayur-sayuran hijau - 1 mangkuk - (1 - 3 grams Carb)
5.) Telur goreng - 1-2 biji - (1 - 1.5 gram Carb)


Carb = Karbohidrat
Jangan lebih drp 20 grams Carb sehari kalau nak kurus!

Nasi - 1 pinggan penuh = 88 grams Carb !
Nasi - 1/2 pinggan (nasi separuh) = 44 grams Carb.
Nasi - 1/4 pinggan = 22 grams Carb.
Mee (mihun/spagetti/laksa/laksang/fettuccinni) = 10 - 100 grams Carb (meehoon paling rendah Carb = lebih kurang 10g sepinggan)

InsyaAllah, try diet ni selama 2 minggu, anda boleh lihat hasilnya.

Tuesday, May 17, 2011

Hari Yang ARRRRGGGGHHHH!!!!!

Hari ni memang laaaaaaaaaaaaaaaa aku rasa sangat tak ok.
Adoiiiiiiiiiiiii apesal la aku rasa semua orang macam nak sangat marah kat aku nie???kenapa??adakah sebab muka aku cantik sangat?adakah sebab muka aku comel sgt??jawapannya
TIDAK SAMA SEKALI!!

MyEm0.Com

Pagi tadi je aku dah berperang dgn Kakngah aku....Eh helowwww salah ke kalau aku ni ingatkan
dia jangan bawak laju sgt takut nnt terbabas....eh salaaah ke aku nie???jawapannya TIDAK!
kan...kan...kan... ^__^

Okeh macam la aku drive kereta x laju kan....bukan la maksud aku mcm tu
aku maksudkan masa dia nak belok ke kanan sebab nak kejar trafik lite hijau aku risau kereta terbabas.......Bayangkan lah kereta tengah laju korang belok masuk simpang tak ke cari nahas.

Helowwww aku x kawen lagi (teeeeeeeeeeeettt) kalau jadi apa-apa
jenuh aku nak menjawab dgn mak abah aku..So kakngah aku nie cakap aku dok sedaaaaaaaaappp menengking dia...eh bila mase plak aku tengking ko???aku cakap elok-elok tau.

Inilah akibatnya kalau rasa diri tuh dah teror sgt bawak kete bila org tegur susah nak terima
Kononnya laa bapak segala teror dia drive...eeeeeeeeeeeeeeeee!!! geram siyoooooooott

Dah la hari nie Wesak Day semua org cuti aku kene kerje.Pastu boleh pulak kasi aku hangen satu badan....eeeee bala...bala!!!

Moral of story bila org tegur untuk kebaikan terima dengan terbuka.EASY!!
~~~Lapangkan Dada Bersihkan Minda~~~

P/S : aku merajuk dgn edi pagi xdi lagi la mood aku meroyan!

MyEm0.Com

Monday, May 16, 2011

Selamat Hari Guru

16 Mei
Hari guru dah tiba...so apa yang korang fikirkan bila hari guru ni tiba eh?kalau aku semestinyala aku teringat kat cikgu-cikgu aku dari aku sekolah tadika sampai lah aku dah berada dalam universiti.

Besarnya peranan cikgu untuk kitakan.Masa kita masih lagi meminta ilmu dengan cikgu kita tak rasa lagi betapa kita sebenarnya patut bersyukur.Sbb tanpa cikgu siapa lah kita kan.Kalau korang berada di tempat yang selasa skrg bergaji besar,ada kereta besar,berjawatan besar,dapat menjejak kaki di menara gading bukankah kerana jasa cikgu-cikgu.

Guru adalah yang ibu bapa kita yang kedua selepas ibu bapa kandung.
Hargailah jasa guru-guru kita sebagaimana kita boleh menghargai jasa kedua ibu bapa kita

Kalau terjumpa dengan cikgu-cikgu kat luar tegurlah jangan la korang malu-malu nak tegur cikgu (huuuuu aku pun sama teeeeeeeeeeeeeetttt) Korang jangan malu-malu kuceng pulak.
Bila jumpa tuh salam cium tangan ambil berkat okey...

So dikesempatan ini saya nak wishkan SELAMAT HARI GURU kepada
cikgu Rosliza,Cikgu Asmah,Cikgu Zul,Cikgu Rosli,Cikgu Wan Rozaimah
Uztaz Salleh,Uztaz Wan Kamarudin,Cikgu Azlina,Cikgu E,Cikgu Rohana,Cikgu Che Ragayah,Cikgu Mazlan,Cikgu Zaiton,DR Hasrina,Prof Mus,Prof Ramli,DR Azwan,DR Intan
dan semua guru-guru dan lecture yang saya tak dapat nak tulis kat sini ( tak ingat sebenarnya ramai sgt teeeeeeeeeetttt) saya doakan kalian semua sentiasa dilindungai dalam rahmatNya

~~~~~JASAMU DIKENANG~~~
video

Sunday, May 15, 2011

nurkilan mira

~~~hujan~~~
begitu lebat hujan di luar sana
diselangi kilat dan angin yang kencang
semoga hujan ini membawa seribu rahmat kepada kita semua.

~~~hujan~~~
bila hujan sepatutnya kita bersyukur
kepada ALLAH SWT
jangan malas untuk angkat tangan dan berdoa

اَللَّهُمَّ صَيِّبًا نَافِعًا
Allahumma Shoyyiban Na’fian
"Ya Allah turunkanlah hujan yang bermanfaat

(HR. Bukhari) Berdoalah ketika hujan krn waktu itu doa mustajab:
“Dua doa yang tidak pernah ditolak ; doa ketika waktu adzan dan doa ketika waktu hujan”.
(HR. Hakim/dishahihkan oleh Adz-Dzahabi ).


Saturday, May 14, 2011

belajar cantikkan blog

Perhhhh!!! berhabut siyot blog aku...punyala lama aku x update blog nie..lagi pun aku bukan aktif pun tulis2 blog nie....tgk org punya blog tetibe semangat aku nak kembali pd dunia blogger kembali berkobar-kobar(huuu baiklah aku poyo disitu okeh)..

ala bukan ape aku bosan sgt lah so aku fikirkan sesuatu yg aku boleh buatkan nak bermuka buku aku dah bosan sgt dah...then kalau aku on9 pun bukan
aku buat ape asyik baca gosip artis ape kejadahnya??(aku suka sebenarnya erkk)

so selepas aku dah kebosanan tahap dewa nie aku pun lepas bgn tido xdi pukul 8pg(eh aku subuh yeeee pastu tido balik heeee) teruslah aku mengonlinekan diri aku nie...
so...lepas jek aku belajar tutorial dr sebuah blog untuk cantikkan blog aku pun apply la dekat blog aku nie...korang tgk blog aku nie ada beza x???(hah jgn kata xda aku marah nia aku marah)
nasib baik korang kata ada hahhahah....xdelah gempak pun sikit2 jek aku tukar...still hodoh blog aku nie...aku cuba lagi dan belajar lagi cantikkan blog aku nie...

agak-agak kalau korang tahu nak cantikkan blog ajar2 lah aku...aku nie budak baru nak belajo....org kata x baik kedekut ilmu...xpelah so aku harap sgt2 kerajinan aku untuk beblog nie x sampai kat sini....sbb act aku dah start buat blog pertengahan tahun lepas disebabkan kerajinan aku ni laaahhhh aku cuma ada dua post jek....bapak ah kesian!

wish me good luck dalam dunia blogger walaupun aku tahu bapak ar hampeh aku nie dlm blog tp aku cube x gituwww....hehehe...

saya yg baru nak berbelog..agak2 sesuwai ke idok?